F.A.Q.


Wat  als jullie er met Mediation niet uitkomen? 

Het kan gebeuren dat een mediation traject niet het gewenste resultaat geeft voor de partijen. Belangrijk is, als je deze gedachten of gevoelens krijgt, om het in te brengen tijdens het gesprek. Dit onderwerp is ten alle tijden van het traject bespreekbaar!

Ik zal met je in gesprek gaan over wat er speelt, maar je niet proberen over te halen om door te gaan met de mediation. Deze keuze is geheel aan jou. Mocht je besluiten de mediation te willen beeindigen, dan zal ik dit altijd middels een schrijven aan je bevestigen.  Je hoeft een reden te geven voor het beëindigen van de mediation.

Ik kan je, indien gewenst,  doorverwijzen naar andere dienstverlenende instanties.

Welke soorten Mediation zijn er? 

Er zijn verschillende vormen van mediation. Als mediator kun je je na je basisopleiding middels specialisatie-opleidingen bekwamen op verschillende vakgebieden zoals;

• Echtscheidingsmediation
• Family mediation
• Arbeidsmediation
• Zakelijke mediation
• Mediation in de gezondheidszorg
• Mediation in strafzaken
• Mediation en de overheid


Waar komt Mediation vandaan? 

Mediation is sinds de jaren 90 in opkomst in Nederland. De oorsprong dateert van de jaren 70 in de Verenigde Staten waarbij men als tegenhanger van het juridische traject (rechtspraak) een start maakte met mediaton.

Kenmerkend verschil tussen de rechtspraak en mediation is dat bij de rechtspraak een uitspraak gedaan wordt door een derde, de rechter, aan de hand van bewijsvoering. Hierbij spreekt men van een winnaar en verliezer. 

Bij mediation wordt er gezocht naar een oplossing buiten de rechtbank om, met onder andere als voordeel dat het sneller en goedkoper is. Daarbij kan bij een akkoord de relatie gehandhaafd worden, dus twee winnaars!

Share by: