Grietje Verkleij is gecertificeerd Procesbegeleider Parallel Solo Ouderschap.
Zij is gehouden aan jaarlijks supervisie / intervisie bij Praktijk voor Parallel Solo Ouderschap te Deventer.
Ben je in scheiding en ervaar je conflict en/of strijd met je ex- partner, dan brengt dit veel gevoelens van onmacht en onzekerheid met zich mee. Deze periode is voor jezelf en ook voor je kind(eren) verwarrend en rusteloos.
Als je reeds gescheiden bent, en dus alleenstaand ouder, sta je er voor je gevoel alleen voor. Het opvoeden van je kind(eren), het maken van keuzes en het nemen van beslissingen kan een zware last op je schouders zijn.
In beide voorbeelden is het contact met de andere ouder van invloed.
Het komt vaak voor dat ouders tijdens of na de scheiding geen goed contact hebben met elkaar en dat dit samen gaat met strijd, ergernis, confrontaties, escalaties etc.
De (onderhuids) voelbare strijd geeft spanning, stress, boosheid en machteloosheid. Het lukt niet om in samenwerking met de andere ouder en met rust het ouderschap vorm te geven.
Dit is niet wat ouders willen, ouders voelen groot verdriet en schuldgevoelens naar de kinderen.
Je vraagt je misschien af waarom dit alles zo gebeurt, wat maakt dat het je / jullie niet lukt om ‘normaal’ tegen elkaar te doen. Of je voelt teleurstelling dat gescheiden ouderschap niet is wat je had gehoopt. Hoe los je dit nu op?
Er zijn veel ouders die met deze situatie kampen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het ouderschap na scheiding te ondersteunen. Hierbij is het doel om ouders in hun kracht te plaatsen, zodat de ouders de regie weer kunnen oppakken en rust en kalmte weer een plek krijgen in het ouderschap.
Parallel Solo Ouderschap is een methodiek welke speciaal ontwikkeld is voor ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken..
Een andere blik: van ‘samen ouderschap’ naar ‘ouderschap naast elkaar’
Parallel Solo Ouderschap (PSO) richt zich niet op de relatie tussen de ouders maar op de relatie tussen de ouder en het kind. PSO gaat ervan uit dat ouders niet per se in onderling overleg dus ‘samen’ het ouderschap vorm hoeven te geven.
Wanneer de onderlinge communicatie (langdurig) onder druk staat is dat namelijk heel moeilijk.
PSO werkt vanuit de visie dat ouderschap ook ‘naast elkaar’ kan plaatsvinden.
Beide ouders richten zich op de band met het kind. De ouders hebben oog voor de behoeften van het kind en hebben de aandacht hierop gericht.
Vanuit deze visie krijg je als ouder zicht op wie je zelf als ouder wilt zijn en hoe je dit vorm kunt geven. Je leert om te gaan met uitdagingen die op je pad komen en hoe je uit de strijd of het conflict kunt blijven. Als ouder zal je meer rust ervaren en in staat zijn om op een constructieve manier mee te bewegen in de uitdagingen. Je wordt ondersteund en gemotiveerd om op eigen kracht een situatie (spanningen of provocaties /uitdagingen van de andere ouder) op te kunnen vangen door geleerde inzichten en vaardigheden toe te passen.
PSO bestaat uit begeleidende gesprekken met een Procesbegeleider PSO. Je krijgt hierbij ook oefenopdrachten voor thuis. Tijdens de gesprekken krijg je inzichten in jezelf en de processen die te maken hebben met jouw persoonlijke situatie. Er wordt ruimte gegeven aan bezorgheden over je kind(eren) en wat jij als ouder hierin zou kunnen betekenen. Met aandacht voor jouw normen en waarden krijg je grip om zelf opvoedingskeuzes te kunnen maken.
PSO kan ook jouw inzicht in het gedrag van de andere ouder vergroten.
Je hebt geen invloed op hoe de andere ouder zich gedraagt of zich uit. Wel kun je anders leren reageren waardoor de andere ouder een andere reactie zal geven of, op den duur, er een verandering zal plaatsvinden. Hierdoor ervaren ouders dat zij weer de regie in handen hebben. Jullie onderlinge verschillen worden verdraagbaarder en de andere ouder behoudt zijn/haar bestaansrecht in het leven van jullie kind(eren).
PSO kan als individueel oudertraject ingezet worden. Het kan ook als onderdeel toegepast worden in een ruimere vorm van hulpverlening. Daarnaast kunnen beide ouders ieder afzonderlijk het traject volgen.