Nieuws en tips

Nieuws & Tips
 

Mediation naast rechtspraak vanaf 1 maart 2023 gesubsidieerd

(december 2022)

Mediation naast rechtspraak wordt met ingang van 1 maart 2023 gesubsidieerd. Alle betalende procespartijen hebben dan recht op een startbijdrage als ze vanuit de rechtspraak naar mediation zijn verwezen. Dit betekent dat de eerste 2,5 uur van de mediation hen niets kost. Voor partijen met recht op toevoeging verandert er niets. 


De startbijdrage bedraagt 150 euro (exclusief btw) per partij, voor de eerste 2,5 uur van de mediation na een verwijzing vanuit de rechtspraak. De bijdrage is bedoeld om partijen zelf te laten ervaren of mediation voor hen een passende en duurzame manier kan zijn om uit het conflict te komen. Financiën vormen dan geen beletsel meer voor deze eerste kennismaking. 


Verdere informatie over de uitwerking van de nieuwe regeling volgt in januari 2023.

SCHIP studiedag 14 november 2022 te Utrecht

(november 2022)

Op deze studiedag weer boeiende onderwerpen als 'De complexiteit van het rouwproces', 'De schaamte voorbij' en 'Van woede naar redelijkheid'.


Na de lezing van Prof. Dr Aukje Nauta ben ik even mijn schaamte voorbij gegaan en heb een selfie gevraagd!


Voor 2023 ben ik weer gecertificeerd om als SCHIP behandelaar aan de slag te gaan.

Triagist en Verwijzer bij scheiding - T- shaped

(mei 2022) Hoe kun je zo vroeg mogelijk een inschatting maken van het verloop van een scheiding?


Op dit moment is er een pilot waarbij middels triage een goede inschatting gemaakt kan worden. De ex- partners vullen allebei, los van elkaar een onderzoekslijst in. Deze wordt daarna onder begeleiding van een Triagist Verwijzer met hen doorgenomen.


Hoe vroeger en sneller de juiste hulp, des te minder schade voor ouders en kinderen...


Fijn dat ik hieraan mee mag werken!

Triagist en Verwijzer bij scheiding T- shaped
Parallel Solo Ouderschap

Procesbegeleider Parallel Solo Ouderschap

Mijn certificering als Procesbegeleider is afgerond. Met de methodiek van Vanessa Maes (gestoeld op de welbekende visie van Lieve Cottyn) is deze gedegen methode nog beter in te zetten bij complex ouderschap.


Voor meer informatie over de certificering en verwijslijst zie:


begeleiders-pso

Ook in 2022 een SCHIP licentie bij Verkleij Mediation

Ieder jaar dien je als SCHIP behandelaar deel te nemen aan intervisie. Daarnaast is het verplicht om deel te nemen aan het jaarlijks symposium. In 2022 mogen we de licentie weer dragen!

De Emotie enscyclopedie

Leestip:


Wil jij ook eens weten wat al die emoties binnenin jezelf eigenlijk voor een nut hebben? En wat vertellen ze ons? Het waarnemen is al lastig zonder het overzicht te verliezen... Erover praten is ook niet bepaald gemakkelijk...


Dit boek kan ik je echt aanraden. Vaak voel ik van alles maar weet niet goed wat ik er op dat moment mee kan doen. Ik ben mijn emoties op gaan zoeken in dit boek en het helpt me  om mijn gevoel of emotie te kaderen en positief in te zetten. Ik blijf er dus (gelukkig maar) niet te lang (tobbend) mee rondlopen.


Leuk detail: dit boek is ook als app verkrijgbaar en heel handig om te gebruiken bij gesprekken.. Dus zet hem op je telefoon en je hebt altijd een mooie tool om verdieping te brengen in een gesprek..


'Emoties leiden ons, helpen ons herstellen of stappen te zetten en geven informatie over wat ons ware zelf aangeeft dat we nu nodig hebben. Ze geven feedback op hoe onze binnenwereld omgaat met de buitenwereld. Door dit te begrijpen leren we communiceren met ons diepste zelf en kunnen we ons overtuigingengereedschap afstemmen op wie wij werkelijk zijn. Hierdoor zullen wij een leven aantrekken dat meer uitgelijnd is met ons diepste wezen en kan ons volste potentieel naar buiten komen.'

Het taboe van vervreemding tussen ouders en kinderen


Enkele weken geleden werd mijn aandacht getrokken door de titel van een krantenkop: ‘Als kinderen scheiden van hun ouders’. Het artikel blijkt te gaan over ouders die geen contact meer hebben met hun volwassen kinderen. De auteur vraagt zich af of dit ‘fenomeen van kinderen die met hun ouders breken raakt aan ‘het ultieme relatietaboe’. Ze stelt dat dit fenomeen “een blinde vlek in ons hoofd en in de onderzoekswereld” is.


lees verder

Parallel Solo Ouderschap

In 2018 maakte ik voor het eerst kennis met Parallel Solo Ouderschap (PSO). Ik volgde een training bij de grondlegster van PSO, Lieve Cottyn (Belgie, Interactie Academie) waarbij ik de basisbeginselen heb geleerd. 


Inmiddels is PSO verder ingeburgerd in Nederland. Vanessa Maes heeft de theorie verder uitgewerkt in een methodisch model;


Blijven staan in de storm


De training 'Procesbegeleider PSO' geeft een verdieping van de materie en de uitvoer van de methode samen laten gaan met mediation.


Februari 2022 start de training, ik heb er zin in!

Bijna zover.. Ons Bestaan op een Bordje komt eraan

Naar verwachting zal het begeleidingsspel Ons Bestaan op een Bordje in november 2021 geleverd worden. Het spel dat zich specifiek richt op gezinnen  in scheidingssituaties.

Inmiddels sta ik op de verwijslijst van hulpverleners en therapeuten (zie verwijslijst)



Meer weten over het spel?

klik op: Ons Bestaan op een Bordje

SCHIP- aanpak

Geliceerd SCHIP behandelaar:


Licentie van 2021 wederom up to date!


SCHIP aanpak voor complexe scheidingsproblematiek en relatietherapie.

Nieuw Samengestelde Gezinnen

maart 2020


Twee daagse training / specialisatie 'Nieuw Samengestelde Gezinnen'.

Interactie Academie te Antwerpen.


Hoe kun je als nieuw samengesteld gezin de uitdagingen aan die op het pad komen van zowel de ouder, de nieuwe partner, ex- partners en de kinderen.


Conflictueus Ouderschap na Scheiding 

Verdieping op Ouderschap na scheiding:

Meerdaagse training bij Interactie academie te Antwerpen waarbij het Ouderschap na scheiding centraal staat. 



feb. / maart 2019


Hoogconflict na Echtscheiding

2018 (januari / februari)

4 daagse Specialisatie training in Antwerpen afgerond waarbij methodische interventies omtrent echtscheidingsproblematiek centraal staan.

Waar word je blij van?

Bij de uitzending op Radio Gelderland heb ik mijn enthousiasme over Mediation in de Gezondheidszorg kunnen delen. 

Mediation als middel voordat je een klacht of tuchtprocedure ingaat. 

Voor zorgverleners, patienten, hulpverleners, cliënten, managers, etc. 

Uitzending gemist GLD, 13 november '17 om 18.20

Specialisatieopleiding
Mediation in de Gezondheidszorg 

November 2017

Een zeer vooruitstrevende blik op de mogelijkheden voor mediation bij conflicten in de gezondheidszorg. 

Ik heb met veel interesse deelgenomen en mijn kennis en vaardigheden omtrent dit onderwerp aan kunnen scherpen. 

Sprekers;  
Dick Bonenkamp en Elena Martini.  


Tip 1   Luister meer & praat minder
Luisteren in een kunst, voor je het weet spreek je je eigen gedachten uit. Maar laat nu eens voor de verandering een pauze vallen voordat je spreekt of reageert. Tel eens tot drie en overdenk de woorden die de ander heeft gezegd...

Tip 2   Positieve houding
Ga met een open mind het gesprek in. Verwacht niets, sta open voor nieuwe dingen. Ga doelloos het gesprek in, en laat je verassen! 

Tip 3   Neem tijd voor het gesprek
Ga er even bij zitten, pak er een kop koffie bij. Zorg dat je niet aan een strak tijdschema gebonden bent. 

Tip 4   Zeg vaker; wat kan ik voor je betekenen? 
Geef aan dat je bereid bent om iemand te helpen. Zeg het eens tegen een collega, je baas of de buren. Je zult verbaasd zijn wat voor een positief effect dat kan hebben. 

Tip 5   Let op verhouding tussen positief en negatief kritiek 
Som geen negatieve zaken op maar geef met respect feedback. Laat hierbij ook gelijk horen wat je wel waardeert aan de ander. Bijvoorbeeld 'Je tuin ziet er mooi uit, ik zie dat je er veel werk in hebt gestopt, mocht je nu nog een plant voor die lege hoek vinden, dan is het helemaal af'.   

Tip 6   Let op lichaamstaal
Wist je dat communicatie maar voor 7% uit woorden bestaat? De rest van de communicatie bestaat voor 38% uit de toon, de intonatie en het volume, en voor 55 % uit non verbale communicatie. Dus...je lichaam vertelt meer dan je denkt! 

Tip 7   Wat is jou wens tijdens het gesprek? 
Wil je gewoon wat kletsen, of heb je een serieuze vraag? Verlies je eigen wens niet uit het oog. 

Tip 8    Wees niet bang om van mening te veranderen 'wees elastisch tussen de oren
Niemand is te oud om te leren, en een mening is aan veranderingen onderhevig. Dus ga niet star vasthouden aan gedachtegoed maar sta open voor nieuwe informatie en ontwikkeling. En, als je het antwoord even niet weet is dat ook prima. Neem de tijd voor het overwegen van je eigen gedachten en accepteer dat een gesprek hiervoor soms te kort is. 

Tip 9   Zet je trots opzij
Ja, dat is lastig. Vaak merken we onze eigen trots niet eens op! Je kunt het herkennen aan je intuïtie. Je weet en voelt dat een ander een goed punt heeft, maar je wilt het gewoon niet toegeven. Dat is oké, maar pas op dat je eigen trots jou ontwikkeling niet in de weg staat. 

Tip 10   Gebruik humor
Hoe serieus een onderwerp ook is, lachen heeft een helende werking op lichaam én geest. Het ontspant de spieren en zorgt voor een luchtige sfeer en ruimte. Wees niet bang om een grapje te maken, zolang je het niet ten koste doet van de ander is het goed. Dus, neem bijvoorbeeld jezelf eens op de hak! 
systemisch werken

Kijken door een systemische bril

Oktober 2017
Deze maand een training gevolgd  welke werd aangeboden door het MTi. Waarom zijn conflicten in families zo complex? En hoe kan het dat deze conflicten zo moeilijk op te lossen zijn?

Door te kijken naar de verschillende systemen, relaties en verbindingen kom je tot inzicht en kun je uit deze impasse komen. 

Trainer: Christel Hobbelen

Masterclass 

Op 6 april ’17 heb ik deelgenomen aan de masterclass Fiscale en pensioen-gevolgen bij (echt)scheiding. Als gastspreker was mevrouw Charlotte Verbraak aanwezig. Een middag die zeer informatief bleek te zijn. 

Daarnaast kennis gemaakt met vakgenoten en onze ervaringen als mediator met elkaar kunnen delen. Dit is inspirerend…Met dank aan stichting Mediation en Overheid voor de organisatie en de zeer gezellige ‘after bijeenkomst’!

het beste uit je echtscheiding

Artikel

Geplaatst in de regionale bladen van Oss, Tiel en Maas en Waal. op 15 maart 2017. 
Share by: