Blogopmaak

Ik begrijp je niet!

Grietje Verkleij, MfN Registermediator • apr. 09, 2019

Communiceren met Cultuurverschillen 

Achter de voordeur van Syrische en Irakese buren

Als vrijwillig buurtbemiddelaar krijg je regelmatig trainingen en workshops die je versterken in het bemiddelingswerk. Ditmaal mochten we achter de voordeur van 'de buren' uit Syrië en Irak kijken. 

Shirin Chedja, medisch tolk Arabisch - Nederland - Duits , (en tolk voor de buurtbemiddeling) vertelde ons over de gebruiken in Syrië en Irak. Over religie, familie, eten, vrije tijd, rechtspraak etc. Ik zat op het puntje van m'n stoel.. Vertel! 

Het onderwerp 'Communiceren met Cultuurverschillen' is te groot om in één blog te plaatsen. Dus voor nu moeten we maar even genoegen nemen met een klein kijkje...en een paar tips hoe met communicatie en cultuurverschillen om te gaan. 

Religie staat in Irak en Syrië centraal 

Misschien voelt dit als een inkoppertje, maar dat is het niet. In Nederland is de kerk aan het leeglopen. Wij zijn individualistisch, en onze autonomie is een groot goed geworden. Maar nog niet zo lang geleden stond bij ons de pastoor op de stoep, als je nog niet zwanger was binnen twee jaar na het trouwen...met het vriendelijke doch dringende verzoek eens haast te gaan maken. Een groot gezin was het streven. 

Nog een voorbeeld, als je het over gelijkheid der seksen hebt;  De jongens gingen naar de LTS, de meisjes naar de huishoudschool. Pas in de jaren 80 kwam daar verandering in. En hoe dat was kan ik uit eigen ervaring beamen, als enige meisje op de LTS anno '86! 
Het is allemaal dus niet zo ver weg als je denkt.

Tip: Hoe meer je stil staat bij onze recente ontwikkeling, hoe kleiner de kloof wordt naar een andere cultuur. En het begrip wordt groter. 

De buren 

Als je in Syrië of Irak woont, en je hebt een probleem, dan vraag je de mensen in de  buurt,  in de straat, om hulp. 
Dat is anders dan in Nederland. Hier lost men het vaak op in 'eigen kring'. 
In Syrië en Irak is de gehele familie verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen. Ook de buurt neemt een stuk van die verantwoording op zich. Loopt je kind op straat, dan kun je er op rekenen dat de buurt een oogje in het zeil houdt. Hier is het not done om iets over de opvoeding van andermans kinderen te zeggen of ze te corrigeren.

Is er eens ruzie in de Syrische of Irakese buurt, dan gaat men naar 'de oudere' in het dorp. Iemand met aanzien, veel levenservaring en die dus de wijsheid in pacht heeft. Deze 'oudere' zal het verhaal van de buren horen. En vervolgens zeggen wat men moet doen om het op te lossen.  Dus.. de oplossing komt van buitenaf. 

Het kan dus een té hoge verwachting zijn om ervan uit te gaan dat men automatisch zelf anticipeert op probleemsituaties in de wijk of met de buren. Er wordt immers van 'bovenaf' aangegeven hoe de problemen in de buurt op te lossen. 

Tip: Geef opties of keuzemogelijkheden voor een oplossing. Zo maak je een mooie tussenstap van 'uitspraak van bovenaf' naar 'zelf tot oplossingen komen'.

Hulp vragen 

De manier waarop Syrische of Irakese mensen om hulp vragen is een stuk omslachtiger dan wij gewend zijn. In Nederland vraagt men direct op de man (of vrouw) af;  "Ik heb hulp nodig, zou je mij willen helpen"? 

Een Irakese vrouw zou bijvoorbeeld tegen haar buurvouw kunnen zeggen; "ik stond vanmorgen op, en toen bleek mijn zoon koorts te hebben. Ik denk dat hij ziek is...ik heb mijn man gevraagd of hij kon oppassen, maar dat ging niet. Ik moet zo gaan werken...wat zal ik doen?" 

En dan hoopt ze natuurlijk dat de buurvrouw zegt "breng hem maar naar mij, ik pas wel op!". 

Met Beleid naar Duidelijkheid 

Maar is de manier waarop de Irakese vrouw om hulp vraagt wel omslachtigOf zoals wij dat in Nederland ervaren, 'om de hete brei heen draaien'? 

Of.. is dit 'de ander niet het gevoel willen geven dat hij of zij verplicht is om te helpen

Óf...is dit iemand zelf de keuze laten behouden om hulp aan te bieden.. want dat is wel zo netjes..

Lastig hoor...eerlijk gezegd, ik begrijp het niet! 
De eerst volgende keer dat ik de gelegenheid krijg, zal ik het zeker vragen. Met behulp van onderstaande tip!

Tip: geef een inleiding aan het onderwerp dat je wilt gaan bespreken. Met beleid naar de kern in plaats van recht erop af. 

Nog zoveel te leren..

Dit zijn maar een paar punten van hetgeen aan bod kwam die avond. 
Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere manieren zijn om te reageren op het 'weigeren een hand te geven'?  Of dat het knikje van 'wat moet je!' iets heel anders betekent in Syrië en Irak? 
Er valt nog zoveel te leren.. 

Nog meer weten over buurtbemiddeling? Of wil je weten wat een bemiddeling of Mediation voor je kan betekenen? Kijk dan op de volgende sites:

https://buurtbemiddelingsterker.nl/contactgegevens
https://www.verkleijmediation.nl/wat-is-mediation
door Grietje Verkleij 10 sep., 2020
Dag van de scheiding: Hoe een relatie gezond en evenwichtig te houden
door Grietje Verkleij 15 aug., 2019
De scheiding van je kind raakt jou ook..
door Grietje Verkleij 28 jun., 2019
Op vakantie als gescheiden ouder, heb ik toestemming nodig?
door Grietje Verkleij 26 mrt., 2019
Valkuilen bij scheiding
door Grietje Verkleij 25 jun., 2018
Hoe bouw je een goede relatie met je client op?
door Grietje Verkleij 09 mrt., 2017
Rechten van het kind
Share by: